Det lytter jeg til når jeg savner Kjeld Tolstrup

Kjeld Tolstrup
Creative Commons License

Jeg savner Kjeld Tolstrup.

Det er flere år, siden har døde, og jeg kendte ham ikke personligt. Men jeg bliver jævnligt mindet om ham, når jeg trawler mine gamle spillelister igennem. Kjeld Tolstrup var en del af de såkaldte “Wimp Wizards”. Kendisser der skulle være med til at suge kunder til nystartede WiMP ved at lave spillelister med deres personlige musiksmag.

Johan Olsen, Jokeren og Szhirley gjorde i sammenligning med Tolstrup et kedeligt stykke pligtarbejde. Tolstrups lister var dj-kunst.

Når jeg tænder for Tolstrups WiMP-spillelister som “Yacht Rock Summer 2” eller “By Public Demand” (her i Rdio og Spotify-udgaver), kommer jeg dog ikke umiddelbart til at tænke på, at de er sammensat af en af vores mest anerkendte djs og en godfather for mange  af nutidens danske crossfader-ryttere. Jeg kommer til at tænke på, at listerne er sammensat af en person, der ELSKEDE musik.

Og det er ham, jeg savner.

Ham der var trendsættende inden for elektronisk musik, men som også kunne troppe op i studiet hos De Sorte Spejdere med en ukendt fransk MySpace- sangerinde og en  sydafrikansk globetrotter – og gøre dem begge til danske radio-kæledækker.

Ham der kunne få dansegulvet på en fancy københavnsk natklub til koge med R&B-musik.

Jokeren, Kjeld Tolstrup, Szhirley og Johan Olsen.
Jokeren, Kjeld Tolstrup, Szhirley og Johan Olsen – The WiMP Wizards.

Men som heller ikke var for fin til at spille cheesy 80’er pop eller de nyeste indie-hits, hvis han mente, at de passede ind i sammenhængen. Og det gjorde de på magisk næsten altid, når det var Tolstrup, der sad ved knapperne.

En unik musikformidler.

Her går jeg hen når jeg savner Tolstrup
Få dage efter Tolstrups død havde hans Ungabunga-sidekick Le Gammeltoft og en imponerende stribe af venner og kolleger heldigvis overskud til at lave fem timers tårevædet og medrivende radio, hvor de fremmødte fortalte en historie om Tolstrup og valgte et stykke musik, de forbandt med ham. Det var for eksempel her, jeg forelskede mig i The Shadowslands med Ryan Adams.

Den udsendelse står i min bog som det flotteste minde for den gode mand. Og er en udsendelse, jeg jævnligt finder frem.

Jeg kan ikke få DRs egen afspiller til at virke. Men du kan afspille eller downloade hele udsendelsen hos Buffer.dk. Hos Jmunch.com kan du se tracklisten – og læse hvilke af Tolstrups venner der valgte sangene. Det er smukt, sjovt og lytteværdigt.

Og hvis du ikke får en lille klump i halsen, når Le Gammeltoft til sidst bryder ud i gråd over hendes faldne ven, så er du et koldt, koldt menneske.

Jeg er ikke alene
Hvis de fem timers radio ikke er nok til at dulme dit Tolstrup-savn, så har Djuna Barnes og min ven Finn Snor lavet nogle anbefalelsesværdige tributes til Tolstrup. Lyt her eller download på Soundcloud.

Spred ordet

Flattr this!